Vitamin A
Vitamin A je důležitý pro růst a vývoj kostí, imunitní systém. Zároveň díky němu dozrávájí spermie.
Hodnota vitaminu A klesá při tepelném zpracování, beta-karoten se naopak zvyšuje přidáním tuku. Vitamin A se vyskytuje v potravinách živočišného původu. Jeho provitamin beta-karoten se nachází ve žlutooranžové zelenině, dále pak v listové zelenině, v ovoci a palmovém oleji.
Kde najdeme vitamin A:
Vitamin A obsahuje rybí tuk, tučné ryby, vnitřnosti, žloutek, mrkev, rajčata, papriky, kukuřice, dýně, zelené natě, špenát, hlávkový salát, zelí, kapusta, brokolice, meruňky, broskve, ananas, pomeranč, meloun, červené bobulovité ovoce, jahody.
Vitamin E
Vitamin E zabraňuje oxidaci tuků v organismu, ovlivňuje činnost mozku, zlepšuje hojení ran a posiluje imunitní systém. Vyšší potřebu vitaminu E mají aktivní lidé, protože chrání proti možnému riziku zranění vazivových tkání. Jeho ztráty při tepelné úpravě jsou nízké. Oxiduje však při kontaktu s kyslíkem, je citlivý na denní světlo.
Kde najdeme vitamin E:
Vitamin E se nachází v panenském oleji z pšeničných klíčků a sóji, mléce, burských oříšcích, avokádu, špenátu, chřestu, kapustě, hlávkovém salátu a v menší míře i v mase, vnitřnostech, vejcích nebo pečivu.
Vitamin D
Vitamin D ovlivňuje imunitní systém a chrání proti rakovině prostaty a prsu. Zvýšenou potřebu mají kojenci, těhotné a kojící ženy, staří a nemocní lidé. Většinu z denní potřeby tohoto vitaminu pokryje působení slunečního záření.
Kde najdeme vitamin D:
V potravinách se nachází v rybím tuku, tučných rybách, kakaovém másle, žloutku, houbách, játrech, másle a mléce.
Vitamin K
Vitamin K je nezbytný při procesu srážení krve. Zároveň podporuje buněčný růst. Vitamin K relativně odolává teplu a kyslíku, ale rychle se rozkládá vlivem denního světla. Nachází se v zelené listové zelenině a v rostlinných olejích. Částečně organismus využívá i vitamin K produkovaný střevní mikroflórou.
Kde najdeme vitamin K:
V brokolici, kapustě, špenátu, listových salátech, řeřiše nebo petrželi, sójovém, olivovém a řepkovém oleji.